Mobil Analitiği - Tork Yazılım, Medya ve Danışmanlık

Mobil uygulamaların kullanıcılarla buluşabilmesi için, web sitelerinin aksine, önce cihazlara kurulması gerekmektedir. Bu yüzden performans pazarlamasında ilk göz önünde bulundurulan metrik, uygulamanın indirilme sayısı, yani “install” metriğidir.

Mobil uygulamalarda önem verilen diğer metrikler arasında Günlük Aktif Kullanıcılar (DAU) ve Aylık Aktif Kullanıcılar (MAU) yer alır. Bu metrikler, uygulamanız ile kullanıcılar arasındaki etkileşimin yoğunluğunu ortaya koyar. Uygulamayı yükleyen kullanıcıların toplam sayısıyla, aktif olarak kullananların arasındaki fark, uygulamayı indirip kullanmayan kişileri gösterir. Bu durumda, yapılacak pazarlama faaliyetleri bu kullanıcıları uygulamaya geri kazandırmaya odaklanır.

Bu temel metriklerin yanı sıra, uygulamada tanımlanan Özel Etkinlikler (Custom Events) de analiz edilmelidir. Kullanıcıların uygulama içindeki davranışlarını takip etmek, bu verilerden elde edilen içgörülerle hem pazarlama hem de ürün stratejisini yönlendirmek için kritik öneme sahiptir.

Mobil uygulama analizinde en yaygın kullanılan araçlardan biri olan Firebase, Android, iOS ve Unity uygulamaları için uyumlu bir çözüm sunar. iOS uygulamaları için ise Apple App Analytics, en çok tercih edilen araçlardan biri olarak öne çıkar. Ancak bu aracın, uygulama içi analizlerde detaylı veriler sunmadığını belirtmek gerekir.

Mobil uygulamalarınızı analiz etmek için kullanabileceğiniz bir diğer popüler araç, Google Analytics’tir. Web için Google Analytics deneyimi olan kullanıcılar, bu aracı mobil uygulamalarda da rahatlıkla kullanabilirler. Ancak, web sitelerinde alışık olunan bazı özelliklerin mobil platformda aktif olmayabileceğini unutmamak gerekir.

Ayrıca, Adjust en çok kullanılan bir diğer analiz aracıdır. Hem sahtecilik (fraud) tespiti için yaygın olarak kullanılır, hem de uygulama içi analizler için güçlü bir çözümdür. Adjust, Google Ads, Facebook Business, Twitter Ads, TikTok Ads ve Apple Search Ads gibi büyük reklam platformları ile de entegre şekilde çalışır.

Tork Medya olarak, en yaygın kullanılan mobil analiz araçlarıyla hem dijital reklam danışmanlığı sunuyoruz hem de deneyimlerimizden elde ettiğimiz içgörülerle uygulamanızdaki kullanıcı etkileşimlerini artırmanıza, reklam gelirlerinizi yükseltmenize, uygulama içi satışlarınızı artırmanıza veya yeni abonelikler kazanmanıza yardımcı olacak kapsamlı ve düzenli raporlar sağlıyoruz.